0886 100 570

Вход

Кои са разликите между текстилните и FFP2 маските?

Глобалната епидемия от корона вирус ни изправи пред необичайната и стресираща ситуация на извънредно положение, социална дистанция, и ограничения с оглед превенция разпространението на COVID-19. Оказахме се и в положение масово да търсим предпазни маски – първо по препоръка на властите, след това по задължение.

Само едно излизане до кварталния хранителен магазин е достатъчно, за да видим разнообразието от маски, които носим в отговор на пандемията. Не всяка маска обаче защитава по един и същ начин. Различните маски имат различни характеристики и предлагат различно ниво на защита.

По европейските стандарти маските са основно разделени в три категории – FFP1, FFP2 и FFP3. От тях FFP1 осигурява най-ниско ниво на защита, а FFP3 – най-високо. Маски от типа FFP3 обаче се намират изключително трудно, те не са достъпни за масово ползване. Затова ще се спрем основно на тези, които осигуряват едно от най-високите нива на защита и са достъпни на българския пазар – FFP2, както и на тези, които са най-разпространени – текстилните.

Маските FFP2

FFP2 защитна маска COVID-19

Тези маски осигуряват изключително високо ниво на защита. Те предоставят до 94% филтрация на вдишания и издишания въздух. При правилна употреба, съчетана с висока хигиена на ръцете, те драстично намаляват риска от заразяване както с COVID-19, така и с други вируси, предавани по въздушно-капков път. Неслучайно тук споменахме и хигиената на ръцете – сами разбирате, че колкото и да е ефективна маската, ако я пипате със замърсени ръце, вероятността  да замърсите и нея, а оттам и лицето си с бактерии и вируси, е огромна.

Маските FFP2 отговарят на директивата 2016/425, т.е. те са признати от Европейския съюз като достатъчни за използване в медицински заведения като лични предпазни средства на медиците.

маска FFP2

Маските със сертификат FFP2 предпазват още от бактериални инфекции, прах, алергени, нетоксични и слабо до средно токсични твърди и течни аерозоли.

Този тип „маски”, както разговорно ги наричаме, се водят всъщност респиратори. Цялата й повърхност сама по себе си представлява филтър. Поради високата си защита освен за медицински цели и с цел превенция на заразяване, респираторите FFP2 се използват за защита здравето на работещите в сфери, които са силно запрашени и в които е повишен рискът от вдишването на опасни за здравето аерозоли – строителството и селското стопанство.

Съществено предимство на маските тип FFP2 e, че те са направени така че да паснат максимално точно на лицето. По този начин допълнително се намалява шансът от вдишване или издишване на нефилтриран въздух. Естествено, правилното поставяне зависи от потребителя. Маската е пригодена да пасва на различни хора, затова нагласете ластиците така, че възможно най-добре да прилягат на вас.

Хирургическите маски

Разликата между маските FFP2 и хирургическите маски е в това, че FFP2 не са просто защитна мембрана, която поставяте на лицето си, а са обемни и сами по себе си представляват филтрираща система.  Хирургическите обикновено са тези, които ние познаваме – сините маски, но в стерилен вариант. Те са произведени и пакетирани така, че да нямат досег с бактерии от въздуха и съответно да са стерилни. Изработени са от фини материали, които не отделят власинки, за да са подходящи за стерилната среда на операционната. Проучвания, огласени в началото на април 2020 г. сочат, че те значително забавят, но не спират разпространението на корона вируса. 

Текстилните маски

Основно предимство на текстилните маски е, че те могат да се използват многократно, но задължително се изпират старателно със сапун и топла, желателно гореща вода след употреба. Препоръчва се гладенето й с пара за още по-голяма дезинфекция.

Второто основно предимство на текстилните маски произхожда от първото. Поради това, че могат да се използват многократно, те излизат много по-евтино. Тук обаче идва и един съществен недостатък – те не предпазват ефективно от разпространение на корона вирус.  Световната здравна организация в свой материал от края на януари 2020 г. посочва, че текстилни маски – независимо дали памучни или от марля, не се препоръчват в никакъв случай.

Въпреки становището на Световната здравна организация, много страни и организации, включително Центровете за контрол и превенция на заболявания – едно от основните звена на здравния департамент в САЩ, препоръчва на обществото да използва именно текстилни маски, тъй като тези с висока защита, каквито са FFP2 и хирургическите са по-оскъдни като наличност и е необходимо те да останат налични за лекарите, медицинските сестри и другите служители на първа линия.

На българския пазар има FFP2

Защитни маски FFP2

У нас обаче сертифицирани маски с една от най-високите защити, именно FFP2 са налични и достъпни за ползване от нас, хората, които не работим на първа линия, но бихме искали да направим всичко възможно, за да защитим здравето си. Запазвайки собственото си здраве, автоматично означава, че ще предпазим и близките си, тези, които най-много обичаме – нашето семейство. Естеството на заболяването е такова, че корона вирус се предава изключително лесно по въздушно-капков път, а и е особено устойчив при прикрепяне към повърхности. Ето защо грижата за нас е всъщност грижа за всички около нас.

Текстилна маска: внимавайте при избора

текстилна маска

И все пак – ако не можете да си позволите да използвате сертифицирана маска, изберете текстилна, която има поне няколко защитни слоя. Подбирайте маската си добре според това как е изработена. Вярно е, че напоследък предпазните маски като че ли започнаха да се превръщат в моден аксесоар, заради това, че се предлагат в различни цветове и щампи, но на първо място трябва да е винаги основната цел, с която текстилната маска се носи – защитната.

Преди да си купите маска, информирайте се от колко слоя е изработена, покрива ли в достатъчна степен най-уязвимата част от лицето – носа и устата, достатъчно стабилно ли се прикрепва.

Основни правила за носене на защитна маска

хигиена миене на ръце
Измийте си добре ръцете, преди да поставите предпазната маска

Имайте предвид, че каквато и маска да използвате, тя задължително трябва да покрива носа и устата ви, да е поставена колкото се може по-плътно на лицето, за да не позволи достъп на нефилтриран въздух. Друг задължителен момент е да я поставите, след като сте си дезинфекцирали ръцете. Не трябва да докосвате маската, докато я използвате, тъй като по нея може да е попаднал вирус. Махането й става от ластиците зад ушите като ако маската е за еднократна употреба – изхвърлете я след указаните часове употреба. След като сте докосвали вече използвана маска, отново си дезинфекцирайте старателно ръцете.

Пазете и очите си

Въпреки че маските са основната ни тема, е важно да отбележим, че друга много уязвима част на лицето, откъдето може да проникне вирусът COVID-19, са очите. Затова за медиците и другите хора, които се борят срещу COVID-19 на първа линия, е изключително препоръчително да носят предпазни очила или още по-добре шлемове.

Предпазните шлемове

Предимството на шлемовете е, че те покриват не само очите, но и устата. Това обаче не отменя носенето на маска под шлема – тъй като маската прилепва много по-плътно от шлема и осигурява по-добра защита. Шлемът, ако е изработен качествено, позволява да бъде регурярно дезинфекциран с дезинфектант на алкохолна или хлорна основа. И още нещо – под него могат да се носят и предпазни очила.